Területeink

Első osztályú Tokaji dűlők

Kivételes adottságú és elsőosztályú dűlőkben gondolkozunk az indulástól kezdve. Dolgozunk Tokajban, a Teleki dűlőben és Tállyán, a Görbében is. Mindkét helyen, elhagyott, rossz állapotú ültetvény volt a kiindulási alapunk, amit aprólékos munkával hoztunk rendbe. Hiszünk benne, hogy sikerül mindkét területről komoly bort készítenünk. Tállyán található a legtöbb történelmi első osztályú besorolású dűlő, mi pedig szeretnénk a mostani területekhez hasonló területeken gazdálkodni. 

A dűlők jelentik a borkészítés alapját. A jó adottságok teremtik meg a lehetőséget arra, hogy Alkonyi Lászlót idézve érdemes foglalkozni “a tokaji hagyománnyal, a dűlőkkel”. Nem ok nélkül, hiszen 800 évesek a legrégebbi dűlőnevek Tokaj-Hegyalján. Bél Mátyás földrajztudós 1730-ban teljes körűen felmérte Tokaj-Hegyalja dűlőit, leírásában az összes dűlő mellett ott szerepel, hogy milyen minőségű, első, másod-, vagy harmadosztályú az adott terület.

  • Terület nagysága: 1,9 ha
  • Ebből termő szőlő: 1,1 ha

Ebből ered Tokaj varázsa

0,75 ha: 0,65 ha – Furmint, 0,1 ha – Furmint 

Görbe

A Görbe-dűlő első említése viszonylag későn, csak 1644-ben történt meg. A korábbi tulajdonosok között tudhatjuk Bártfa városát, majd a Trautsonokhoz, később pedig a Balogh és Mudrány főnemesi családokhoz került. Ezután öröklés folytán a református egyházé lett, egészen a 20. század közepéig.

Alapkőzete durva szemcsés riolittufa, riolittufa kőzetliszt és agyag változó arányú elegye, jellemzően jó vízháztartású, déli kitettségű dűlő.

Az általunk művelt parcellák döntő részben furmint tőkékből állnak, a régi ültetvényeknek megfelelően azért hárslevelű és sárgamuskotály is van benne. A legenda szerint közel száz éves tőkék is vannak köztük, mi igyekszünk ennek megfelelően gondozni őket. Az első évjáratok inkább az ismerkedésről, tapasztalatszerzésről szóltak, de úgy érezzük, hogy a nagy bor lehetősége adott a Görbében

Dűlő
BOROK
DŰLŐ
CTA
0,42 ha: 0,25 ha – Sárgamuskotály – 0,16 ha – Furmint – hárslevelű 

TELEKI

A Teleki-dűlőt a tokaji Kopaszhegyen találjuk, a Szarvas-dűlő szomszédságában. Kiváló adottságú, történelmi első osztályú terület. A feljegyzések szerint már Mátyás király idejében királyi birtok volt, ami jól mutatja az értékét.
Pleisztocén eredetű, löszös dűlő, a több méter vastag löszréteg alatt ott találjuk a mélyben az ásványos alapkőzetet. 

Két parcellát művelünk a dűlőben, egymástól 200 méterre. A furmintot volt az első kis terület, ahol elkezdtünk dolgozni. A covid alatt kezdte el András kitisztítani, rengeteg munkánk van benne, hogy ma bor készül innen, ezért nagyon közel áll a szívünkhöz. Hosszú távra béreljük, így azért tudunk vele tervezni.
A másik parcellán sárgamuskotályt művelünk, ami sokak szerint a borvidék legszerethetőbb fajtája, a mi kínálatunkban is az egyik legnépszerűbb. Déli fekvésű terület, a muskotály egyébként is korán érik, ezért nálunk általában itt kezdődik a szüret. A terület végében található egy kis házikó, eperfával, bodzabokorral, távoli terveinkben szerepel, hogy a mostaninál komolyabb funkciót kapjon.

0,8 ha: Furmint és Hárslevelű

KÖZÉPHEGY

Rátka és Mád között elhelyezkedő dűlő, Mádtól nyugatra, a Holdvölgy szomszédságában, két szőlőhegy ölelésében található. Talaja bentonitos alapkőzet, ami alatt kvarcitos riolittufát találunk. Déli, délnyugati fekvésű terület, történelmi harmadosztályú dűlő.

Ugyan nem első osztályú besorolású dűlő, de megbízható, olyan szomszédokkal, mint Zsiraiék és Lenkey Géza és szemben az új Sauska birtokközpontra látunk rá, ami nem utolsó látványnak. Használhatatlan állapotban vásároltuk, előkészítés után 2022-ben, aszályos évben telepítettük újra. Emiatt többször locsolnunk is kellett, hogy megeredjenek, majd fejlődjenek az oltványok. Az idei, 2024-es évben láttunk először fürtöket, a következő szürettől kezdve fokozatosan számolunk vele. Azt reméljük, hogy stabil alapborok készülnek majd innen.

Dűlő
BOROK